De oorsprong van het Shetland schaap

Shetlandschapen komen, hoe kan het ook anders, van de Shetland eilanden. Hoe het ras precies is ontstaan is niet met 100% zekerheid te zeggen. In die tijd (ca. 1000 jaar geleden) werden zulke zaken niet beschreven. Meest aannemelijk is dat de Vikingen hun schapen naar de Shetland eilanden meenamen. De op de eilanden aanwezige primitieve schapen van het Soay type zouden hiermee gekruist kunnen zijn. Door de geïsoleerde ligging van de eilanden bleven de specifieke raseigenschappen bewaard.

In Nederland is het Shetlandras in 1994 geïntroduceerd. Vele (beginnende) hobbyisten zijn enthousiast met dit ras gaan fokken, wat momenteel resulteert in een vereniging van ca. 87 leden. Onze Shetlandvereniging is aangesloten bij de VSS (Vereniging Speciale Schapenrassen), waar ongeveer veertig rassen bij zijn aangesloten. Vanwege de scrapieproblematiek is besloten om niet in een Europese organisatie op te gaan, maar om nationaal te opereren en zo de belangen van onze rassen nog beter te behartigen.

Het nieuwe overheidsbeleid geeft aan dat we met dieren die resistent zijn tegen scrapie door moeten fokken. Maar deze fokmethode resulteert in een eenzijdig ras, waarbij de zeldzame raskenmerken wegvallen. Wij zijn juist voorstanders van het behoud van raskenmerken.

shetland eilanden


Shetland Shepherd

Heeft u vragen, interesse of meer informatie nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.Telefoon : 06 12 97 01 87

E-mail : info@shetlandshepherd.nl