Ras

Het Shetland ras

Het Shetlandras is een authentiek, primitief ras. Na de import, in 1994, is het Shetlandras niet gekruist met andere rassen. Wij hoeven onze schapen niet te laten voldoen aan bepaalde productienormen voor wat betreft gewicht, vacht, bouw enz. Het heeft zijn authentieke, primitieve kenmerken behouden zoals:

• zeer gehard (sneeuw / vorst / regen / windbestendig)
• lage vatbaarheid voor ziektes (relatief hoge leeftijden)
• weinig aflammerproblemen
• mooie, zachte en fijne vacht (spinnen / breien / vilten)
• voedselarm (kunnen van weinig voedsel leven)

Shetlandschapen zijn kleine en compacte schapen. De rammen hebben normaliter (spiraalvormige, kleine) horens, terwijl bij de ooien deze meestal ontbreken. Soms hebben de ooien rechtopstaande hoorntjes. Aan zijn korte staart is het schaap het meest herkenbaar. Hij begint breed bij de inplanting en loopt uit in een punt en lijkt op een weerhaak.

Met de uitspraak “Een shetlandschaap is net een toverbal” zeggen wij niets te veel. Er komen elf volle kleuren voor, terwijl gevlekte, gestreepte of gespikkelde schapen geen uitzondering zijn. Elk kleur- en vlekkenpatroon heeft een eigen benaming (Shetlands dialect). Alles bij elkaar geteld zit je zo op 70 namen. Wanneer een lam in het volgend voorjaar voor het eerst wordt geschoren komt waarschijnlijk de uiteindelijke kleur te voorschijn………… U raadt het al, wat kleuren betreft is bij dit ras niets zeker. Na jaren komen nog kleurveranderingen voor.